Sposób przygotowania:
Udka w marynacie migdałowej
Udka opłukać, osuszyć i natrzeć lekko solą. Sporządzić marynatę z odmierzonej ilości likieru amaretto, w razie jego braku można zastosować aromat do ciast migdałowy, sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, miód i pieprz cytrynowy. Obtoczyć kolejno w misie z marynatą każde udko ze wszystkich stron. Wstawić miskę z udkami do lodówki na 2-3 godz. by przesiąkły marynatą. Kilka godzin później nagrzać piekarnik i wlać olej na blachę. Wsunąć blachę do piekarnika w celu rozgrzania tłuszczu. Gdy zacznie skwierczeć, wysunąć blachę i kłaść udka na gorący olej. Wsunąć blachę ponownie i piec udka z godzinę, a w trakcie pieczenia wysunąć blachę i przewrócić udka widelcem lub łopatkami kuchennymi. Po upieczeniu wyjąć i przełożyć udka na płaskie talerze. Podawać z ziemniakami z wody, które posypać koniecznie wcześniej zrumienionymi płatkami migdałowymi oraz jarzyną.