marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Udka w marynacie migdałowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kurczak cały lub udka z kurczaka można nacierać różnymi przyprawami,ziołami,a także obtaczać w marynatach swojego pomysłu.Przykładem jest przepis wyżej.

Udka w marynacie migdałowej

Składniki:

Udka w marynacie migdałowej

 

  • 4 średnie lub duże udka kurze,
  • Na marynatę:
  • 1 buteleczka aromatu migdałowego lub 40 ml.likieru amaretto,
  • sok ze świeżej cytryny(bez pestek),
  • 6-8 łyżek płynnego miodu pszczelego,
  • pieprz cytrynowy,
  • sól,
  • olej do smażenia/pieczenia,
  • płatki migdałowe do posypania potrawy.

Sposób przygotowania:

Udka w marynacie migdałowej
Udka opłukać, osuszyć i natrzeć lekko solą. Sporządzić marynatę z odmierzonej ilości likieru amaretto, w razie jego braku można zastosować aromat do ciast migdałowy, sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, miód i pieprz cytrynowy. Obtoczyć kolejno w misie z marynatą każde udko ze wszystkich stron. Wstawić miskę z udkami do lodówki na 2-3 godz. by przesiąkły marynatą. Kilka godzin później nagrzać piekarnik i wlać olej na blachę. Wsunąć blachę do piekarnika w celu rozgrzania tłuszczu. Gdy zacznie skwierczeć, wysunąć blachę i kłaść udka na gorący olej. Wsunąć blachę ponownie i piec udka z godzinę, a w trakcie pieczenia wysunąć blachę i przewrócić udka widelcem lub łopatkami kuchennymi. Po upieczeniu wyjąć i przełożyć udka na płaskie talerze. Podawać z ziemniakami z wody, które posypać koniecznie wcześniej zrumienionymi płatkami migdałowymi oraz jarzyną.