Sposób przygotowania:
Udka w marynacie pomarańczowo-miodowej
Mięso umyć dobrze, porządnie osuszyć i odkroić nadmiar tłuszczu. Przygotować marynatę: pomarańczę porządnie wyszorować i zetrzeć skórkę. Następnie z całej wycisnąć sok i połączyć ze skórką. Dodać miód i wymieszać. Następnie dodać wszystkie przyprawy ( łącznie z solą ) i dokładnie wymieszać. Mięso ułożyć w płaskim naczyniu i zalać przygotowana marynatą. Wetrzeć ją w mięso i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Piekarnik rozgrzać do 225 st. Na patelni roztopić masło i obsmażyć kurczaka z każdej strony. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika. Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st i nakryć naczynie folia aluminiową. Piec jeszcze przez okolo 30-35 minut. Po upieczeniu wyjąć z naczynia i dać sokom uspokoić się około 5 minut. Smacznego!