Sposób przygotowania:
Udka w maślance
Udka trzeba oczywiście dobrze wymyć, Osuszone natarłam solą, czosnkiem suszonym granulowanym, pieprzem mielonym białym i papryką (słodką albo ostrą, ale to zostawiam do wyboru). Włożyłam po 3 szt. do torebek z grubej folii (takich do mrożonek) i do każdej wlałam ok. 3/4 szkl. maślanki. Torebki zawiązałam mocno starając się wypchnąć z nich jak najwięcej powietrza. Potem jeszcze potrząsałam nimi aby całe udka oblepiła maślanka. Tak przygotowane włożyłam na całą noc do lodówki - dobrze włożyć do jakiegoś pojemnika na wypadek gdyby przez jakąś dziurkę wyciekała maślanka. Następnego dnia udka wyjęłam, ale nie obcierałam ich z maślanki tylko takie ubabrane położyłam na blaszkę posmarowaną olejem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 45 min.. W trakcie pieczenia polewałam wytopionym tłuszczem a gdy wydawało mi się, że sos nadmiernie odparował dolałam 1/3 szkl. wody. Jeśli udka w/g Was zaczną się za bardzo rumienić to można wierzch przykryć folią aluminiową. Polecam, bo mięso jest wyjątkowo delikatne i rozpływa się w ustach.
caroline1983
Henia
Wszunia
Wszunia
Pyza
Wszunia
Mimo wszystko bardzo nam smakowały :)