WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Udka w miodzie i pomarańczach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Udka z kurczaka pieczone, marynowane w miodzie i pomarańczach. Soczyste, pachnące i z chrupiącą skórką.

Udka w miodzie i pomarańczach

Składniki:

Udka w miodzie i pomarańczach

 

Sposób przygotowania:

Udka w miodzie i pomarańczach
Sok z pomarańczy dokładnie wyciskamy, dodajemy miód, sól, ostrą paprykę, pieprz. Dokładnie mieszamy i do tej zalewy wkładamy oczyszczone udka z kurczaka. Dodajemy dwa ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu.

Marynujemy przynajmniej dwie, trzy godziny i zapiekamy w piekarniku ok 50 minut w 180 stopniach, w zależności, jak mocno przypieczone lubimy.