alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Udka kurczaka w marynacie pomarańczowej z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne udka z kurczaka w rewelacyjnej marynacie. Mięsko jest soczyste z chrupiącą skórką. Oprócz tego mamy świetną bazę do sosu. Polecam :)

Udka kurczaka w marynacie pomarańczowej z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka kurczaka w marynacie pomarańczowej z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka w marynacie pomarańczowej z jabłkami
W miseczce mieszamy przyprawy z olejem. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i mieszamy. Mięso oczyścić, myjemy i dokładnie osuszamy. Polewamy marynatą i dokładnie w niej obtaczamy. Wkładamy do lodówki na około godzinkę. Cebule obieramy, kroimy na ćwiartki. Jabłko myjemy i razem ze skórką kroimy w ósemki. Mięso obkładamy kawałkami jabłek i cebuli. Pieczemy około godziny w temp 180 st. Smacznego :)
Udka kurczaka w marynacie pomarańczowej z jabłkami
W miseczce z podanych składników przygotowujemy marynatę
Udka kurczaka w marynacie pomarańczowej z jabłkami
Mięso dokładnie obtaczamy w przygotowanej marynacie
Udka kurczaka w marynacie pomarańczowej z jabłkami
Jabłoa kroimy w ósemki a cebule w ćwiartki