Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Udka w ostrym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Udka w ostrym sosie

Udka w ostrym sosie

Składniki:

Udka w ostrym sosie

 

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony
  • ½ papryczki chilli posiekanej
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 cebula posiekana
  • ½ papryki posiekanej
  • 2 szklanki białego wina
  • krakersy zmielone
  • ostra papryka sproszkowana
  • Ziarenka Smaku
  • oliwa
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Udka w ostrym sosie

Podudzia nacieramy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, ostrą papryką i pieczemy 30 min. Przygotowujemy sos: cebulę smażymy, dodajemy paprykę zwykłą i chilli, sok z cytryny, wino, odrobinę Ziarenek Smaku ora sól i pieprz do smaku. Udka wyjmujemy, czekamy aż przestygną i obtaczamy w musztardzie, krakersach i pieczemy do zarumienia panierki. Gotowe udka podajemy polane gorącym sosem.