marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Udka w panierce 3 smaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 400
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Udka opłukać,osuszyć i natrzeć.Potem zmiażdżyć chipsy w moździeżu,obtaczać udka.Nagrzać piekarnik.Piec 1h.

Udka  w panierce 3 smaki

Składniki:

Udka w panierce 3 smaki

 

  • 6 średnich udek z kurczęcia,
  • 1 główka czosnku,
  • 7-8 łyżek miodu płynnego,
  • paczka chipsów o smaku wasabi(300 g.),
  • paczka chipsów w smakach afrykańskich(300 g.),
  • paczka chipsów o smaku piri-piri (300 g.),
  • olej do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Udka w panierce 3 smaki
Udka z kurczęcia po opłukaniu osuszyć, a międzyczasie obrać i zmiażdżyć czosnek i wysypać chipsy do moźdżieża. Utłuc je, a udka natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i cienką warstwą miodu, aby panierka z chipsów nie opadała. Można wstawić udka w misce do lodówki lub po nagrzaniu piekarnika do 200 st. C i rozgrzaniu oleju kłaść je na blasze. Nastawić czas pieczenia na godzinę, a podczas pieczenia obrócić udka na drugą stronę łopatkami kuchennymi. Po upieczeniu wyjąć blachę z udkami, przełożyć na płaskie talerze. Podawać z ziemniakami z wody i mizerią.

Tagi:

chipsy