jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Udka w sosie groszkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Tak przygotowane mięso podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Takie obiadki cieszą się u mnie w domu dużym powodzeniem:).

Udka w sosie groszkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka w sosie groszkowym

 

  • Składniki:
  • 2 udka z kurczaka,
  • 1 szklanka zielonego groszku,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Sól do smaku,
  • Przyprawa Kucharek do smaku,
  • Łyżka śmietany do zabielenia,
  • Mąka do zagęszczenia (1-2 łyżki),
  • Koperek do podania,
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Udka w sosie groszkowym
Udka z kurczak myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przyprawiamy do smaku. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Do złocistej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz udka. Gdy udka się zrumienią całość podlewamy wodą (do połowy wysokości udek). Wywar delikatnie doprawiamy, naczynie przykrywamy. Udka dusimy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i całość dalej dusimy, aż groszek stanie się miękki. W połowie szklanki wody mieszamy mąkę oraz śmietanę. Mieszaniną zalewamy sos. Całość doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Udka w sosie groszkowym
na zrumienione cebuli obsmażamy przygotowane udka
Udka w sosie groszkowym
Zrumienione udka podlewamy wodą. Dusimy do miękkości
Udka w sosie groszkowym
gdy mięso jest miękkie dodajemy groszek
Udka w sosie groszkowym
Gdy groszek będzie miękki sos zabielamy i zagęszczamy