anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Udka w sosie meksykańskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo smaczne udka w sosie:)

Udka w sosie meksykańskim

Składniki:

Udka w sosie meksykańskim

 

  • 4 udka z kurczaka
  • sól
  • ostra papryka
  • czosnek granulowany
  • sos:
  • 1/2 litra soku pomidorowego
  • 2 czubate łyżki ketchupu ostry lub łagodny
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4łyżeczki curry
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 szt papryki zielonej
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Udka w sosie meksykańskim
Udka natrzeć przyprawami,zrumienić na patelni,przełożyć do naczynia do zapiekania i upiec w piekarniku(czas pieczenia,około 20-25 min w 180 st C,w zależności od wielkości udka) Paprykę pokroić w bardzo drobniutkie kawałeczki,podsmażyć na oleju,około 8 min. Sok pomidorowy wlać do rondla,podsmażoną papryką,dodać ketchup,chili,curry,cukier,sól,pieprz,oraz przeciśnięty czosnek,chwilę zagotować. Dodać przepłukaną na sitku,kukurydzę i czerwoną fasolę,znów zagotować na bardzo małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody,wlać do sosu i jeszcze moment gotować aż sos zgęstnieje Sos musi być w miarę osty,więc doprawiamy go jeszcze wg własnego smaku. Gotowe udka polać sosem,podawać z ryżem. Smacznego.