lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Udka w sosie gruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne udka z kurczaka w sosie na deser...

Udka w sosie gruszkowym

Składniki:

Udka w sosie gruszkowym

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 gruszki
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki soku gruszkowego
  • 1/2 kostki bulionowej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki wina białego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Udka w sosie gruszkowym
Udka z kurczaka bardzo dokładnie myjemy, a następnie nacieramy dokładnie z każdej strony pieprzem oraz solą. Udka z kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju z obydwóch stron. Gruszki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, a później kroimy w kostkę o średniej wielkości. Pokrojoną gruszkę podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Z cytryny wyciskamy sok. Sok wyciśnięty z cytryny łączymy z winem oraz mąką pszenną. Te wymieszane składniki dodajemy do podsmażanej gruszki. Po chwili dodajemy do gruszek jeszcze pół kostki bulionowej. Wszystko razem gotujemy, a na koniec jeszcze doprawiamy pieprzem oraz solą do smaku według własnego uznania. usmażone udka z kurczaka polewamy zrobionym sosem gruszkowym . Smacznego!