2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Udka w tajskiej marynacie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dzięki takiej marynacie skórka na udkach ma wyjątkowy smak i kolor...

Udka w tajskiej marynacie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka w tajskiej marynacie

 

  • 5-6 udek kurczaka
  • 2 łyzki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu tajskiego z chilli
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • sól morska z młynka do smaku

Sposób przygotowania:

Udka w tajskiej marynacie
Udka umyć pod bieżącą woda zostawić do obsuszenia. Przygotować marynatę : Sos sojowy połaczyć z sosem tajskim,olejem i przyprawą do kurczaka,wymieszać wszystko razem i tak przygotowaną marynatą natrzeć posolone wczesniej z każdej strony udka ,ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 2 godziny do lodówki aby mięso przeszało marynatą . Po czym włozyc do nagrzanego piekarnika do 180* i piec około 60-70 minut aż mięso będzie miękkie a skórka chrupiąca.
Udka w tajskiej marynacie
szykujemy z podanych składników marynatę
Udka w tajskiej marynacie
nacieramy posolone wcześniej mięso marynatą i wstawiamy do lodówki następnie pieczemy