EnchantedxD

EnchantedxD

Szef Kuchni
[Przepisów: 89]

Udka w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oryginalny smak udek przypadnie każdemu do gustu.

Udka w zalewie

Składniki:

Udka w zalewie

 

  • 4-5 udek kurczaka
  • 60 dag pieczarek
  • olej
  • 2-3 średnie cebule
  • 2-3 czerwone papryki

 

  • Zalewa:
  • 10 płaskich łyżeczek cukru
  • 15 łyżeczek wody
  • 10 łyżeczek maggi
  • przecier pomidorowy
  • 12 łyżeczek octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Udka w zalewie
1. Na oleju oddzielnie podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, papryki oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki.
2. Robimy zalewę: łączymy składniki (oprócz przecieru) i gotujemy. Dodajemy przecier i chwilę gotujemy. Dodajemy warzywa i grzyby, mieszamy.
3. Udka smażymy na oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy zalewe. Pieczemy w 180 stopniach ok. 50-60 minut.

Udka najlepsze są z ryżem