Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Udka z imbirem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pozbawione skóry i kości górne części udek z kurczaka w marynacie z dodatkiem świeżego imbiru, a następnie usmażone.

Udka z imbirem i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka z imbirem i cebulą

 

  • 4 udka z kurczaka (górna część)
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru
  • 6 łyżeczek oleju do marynaty
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Udka z imbirem i cebulą
Z udek usunąć skórę i kości. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, przełożyć do miseczki. Dodać do niej obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir, mieloną paprykę, zioła, czosnek granulowany, 6 łyżeczek oleju i sól ziołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie pokryć mięso i odłożyć na ok. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Do zrumienionego mięsa wlać pół szklanki wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. 30 minut).
Udka z imbirem i cebulą
Pozbawione skóry i kości górne części udek z kurczaka.
Udka z imbirem i cebulą
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Udka z imbirem i cebulą
Kawałki mięsa dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Udka z imbirem i cebulą
Zamarynowane mięso smażone na rozgrzanym oleju.