SUPERPRZEPIS

Udka z kawą

  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Udka z kawą Więcej zdjęć (5)

kawa do mięsa? wyszedł bardzo ciekawy smak :)

Składniki:

Udka z kawą

 

  • 2 duże udka z kurczaka
  • 2 łyżeczki kawy mielonej
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kawałek kory cynamonu - ok.5 cm
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ognistej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy kofte bahari
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka łyżek śmietanki kremówki 36 %

Sposób przygotowania:

Udka z kawą
udka dokładnie opłukałam, osuszyłam, nacięłam w kilku miejscach ostrym nożem. Natarłam solą, przyprawą ognistą i kofte bahari, odłożyłam na ok. 30 minut. Do rondelka wsypałam mieloną kawę, dodałam anyż, cynamon i miód, wlałam ok. 1/2 szkl. zimnej wody i na malusieńkim ogniu gotowałam 5 minut - wywar zostawiłam do wystudzenia a potem przecedziłam dokładnie. Udka włożyłam do foliowego woreczka i zalałam zimną kawą - woreczek dokładnie zawiązałam starając się usunąć ze środka jak najwięcej powietrza. Na wszelki wypadek woreczek położyłam w głębokim talerza - jeśli coś pęknie albo będzie jakaś nieszczelność to marynata nie zachlapie lodówki, do której odstawiłam udka na całą noc. Następnego dnia udka wyjęłam i ułożyłam w naczyniu do pieczenia - wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam ok. 45 minut polewając marynatą - jeśli mięso zanadto będzie się rumieniło przykryć je kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu zlałam sos, zebrałam większość tłuszczu z powierzchni a resztę podgrzewałam w rondelku żeby go nieco zredukować. Dolałam śmietankę i doprawiłam do smaku odrobinką miodu - po prostu trzeba spróbować. Podałam z ryżem basmati i marchewką.
Udka z kawą
umyte i osuszone udka nacięłam w kilku miejscach i natarłam przyprawami
Udka z kawą
kawę mieloną zagotowałam z przyprawami i wystudziłam
Udka z kawą
doprawione udka włożyłam do woreczka i zalałam kawą
Udka z kawą
zamarynowane włożyłam do naczynia do zapiekania