gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Udka z królika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatnie pikantne danie z królika

Udka z królika

Składniki:

Udka z królika

 

  • ok1 kg udek z królika lub porcje z królika
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 większa marchewka
  • sos pieczeniowy 2 torebki
  • pół szkl wina czerwonego
  • sól
  • pieprz
  • 2 papryczki suszone chili
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku

 

 

Sposób przygotowania:

Udka z królika
Porcje z królika myjemy i suszymy. Robimy marynatę, do naczynia wlewamy wino, dodajemy sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku, posiekana papryczkę chili. W takiej marynacie marynujemy królika ok 2-3 godz. Po upływie czasu smażymy królika pod przykryciem na małym ogniu często obracając. Na osobnej patelni smażymy na oleju pokrojona w plasterki marchewkę, smażymy do miękkości, dodajemy posiekana papryczkę chili i posiekany czosnek, następnie wlewamy rozrobiony sosik wg przepisu na opakowaniu. Gdy mamy mięsko królika usmażone, a sosik gotowy, mięsko przekładamy do sosiku i podajemy. Można podawać z ryżem lub ziemniaczkami. Smacznego :)

Tagi:

sosy mięso danie