Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Udka z kurczaka duszone w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam od czasu do czasu wypróbować nieco inne przepisy na potrawy z kurczaka

Udka z kurczaka duszone w winie

Składniki:

Udka z kurczaka duszone w winie

 

  • 5 szt udka z kurczaka,
  • 3 szt gruszki,
  • 2 szt granat,
  • 1/2 szkl wino czerwone wytrawne,
  • 4 łyżki oliwa,
  • 1 łyżeczka skórka pomarańczowa,
  • 1 łyżeczka zioła prowansalskie ,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka duszone w winie
Umyte udka z kurczaka natrzeć ziołami, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfannie, skropić oliwą, włożyć do nagrzanego piekarnika i delikatnie zrumienić. Z jednego granatu wycisnąć sok, wymieszać z winem, wlać do mięsa, dusić około 15 minut, podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia. Pod koniec dodać gruszki oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone na połówki. Drugi granat przekroić, czerwone nasionka miąższu ułożyć na gruszkach, polać sosem, posypać otartą skórką pomarańczową i dusić pod przykryciem około 10 minut.