Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka na ostro
Z mięsa pozbywamy sie nadmiar tłuszczu,błonek.Myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dodatkiem soli,przyprawy do kurczaka i pieprzu.Gdy jest już podsmażone dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili (z ziarenkami) i posiekany czosnek,dalej smażymy-mieszając ok.6-7 minut,zmniejszamy gaz,wlewamy pół szklanki wody i przykrywamy pokrywą.
Umyte warzywa tj.papryki kroimy w paseczki,cukinię w słupki (bez miąższu)o dowolnej długości a cebulę w krążki.Wszystko wsypujemy do warzyw-mieszamy. Następnie dodajemy resztę przypraw i dusimy od czasu do czasu mieszając.Gdy warzywa zmiękną odkrywamy pokrywę i całość jeszcze smażymy,mieszając do odparowania połowy płynu który się wytworzył podczas duszenia warzyw i gotowe.
Na koniec próbujemy jeśli za mało doprawione to można sobie jeszcze doprawić wg.własnego uznania w/w przyprawami. Podajemy np. z ryzem i ogórkiem konserwowym . . .
Umyte warzywa tj.papryki kroimy w paseczki,cukinię w słupki (bez miąższu)o dowolnej długości a cebulę w krążki.Wszystko wsypujemy do warzyw-mieszamy. Następnie dodajemy resztę przypraw i dusimy od czasu do czasu mieszając.Gdy warzywa zmiękną odkrywamy pokrywę i całość jeszcze smażymy,mieszając do odparowania połowy płynu który się wytworzył podczas duszenia warzyw i gotowe.
Na koniec próbujemy jeśli za mało doprawione to można sobie jeszcze doprawić wg.własnego uznania w/w przyprawami. Podajemy np. z ryzem i ogórkiem konserwowym . . .
gusia1000
zbysiowa