iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Mięso z udek w sosie z czosnkiem niedźwiedzim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Delikatne mięso z udek kurczaka, do tego śmietanowy sos z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Wspaniale pasuje z ryżem czy ziemniakami z wody.

Mięso z udek w sosie z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

Mięso z udek w sosie z czosnkiem niedźwiedzim

 

  • 1 kg udek

 

 

 

 

 

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

 

 

Sposób przygotowania:

Mięso z udek w sosie z czosnkiem niedźwiedzim
Udka myjemy , osuszamy , ściągamy skórę. Przecinamy udko i delikatnie oddzielamy mięso od kości. Każdy kawałek solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy mięso z obu stron. Dolewamy 2 szklanki bulionu warzywnego.

Dusimy ok 10 min. Mieszamy śmietanę 30 % z łyżeczką mąki. Zaciągamy sos. Czosnek niedźwiedzi myjemy osuszamy i blendujemy.

Dodajemy do sosu. Mieszamy ,doprawiamy sola i pieprzem do smaku. zagotowujemy.

Tagi:

mięso kurczak