VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak w sosie bolońskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Uwielbiam kurczaka. Tym razem przyrządziłam go z sosem bolońskim. Wyszedł niezwykle aromatyczny i pomidorowy. Dodatek zblendowanych pomidorów dodatkowo wzbogaca jego smak. A przyprawy nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Kurczak w sosie bolońskim

Składniki:

Kurczak w sosie bolońskim

 

  • 1 kg udek drobiowych
  • Przyprawa do kurczaka
  • 1 sos boloński Amino
  • 3 pomidory
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki ostrej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka lubczyku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie bolońskim
Udka z kurczaka dokładnie myjemy i nacieramy przyprawą do kurczaka, układamy w żaroodpornym naczyniu.

Pomidory nacinamy w kilku miejscach i zalewamy wrzątkiem. Czekamy ok. 6 minut i zrywamy skórkę, środek wykrawamy.

Pomidory blendujemy na gładki krem w blenderze. Dolewamy wodę, koncentrat pomidorowy, sos boloński i przyprawy: oregano i ostrą czerwoną paprykę. Przygotowaną masą zalewamy kurczaka. Wierzch posypujemy liściem lubczyka.

Mięso pieczemy pod przykryciem przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć, aby kurczak ładnie się przyrumienił.