Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka w warzywnym sosie
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć skórką z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić mięso, przełożyć do rondla. Do pozostałego tłuszczu w którym smażyło się mięso wsypać utarte na tarce o dużych otworach warzywa, posiekaną cebulę i chwilę podsmażyć. Następnie przełożyć do rondla z mięsem, wlać szklankę wody, dodać bulionetkę, szczyptę imbiru i gałki muszkatołowej. Dusić pod przykryciem do miękkości, pod koniec wlać wino, dodać utarty chleb i powidła. Mięso wyjąć na talerz a warzywa z sosem zmiksować, przyprawić do smaku. Podawać z ryżem lub kaszą i surówką.