Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 40
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znudziły się Wam ciągle gotowane ziemniaki? Proponuje placuszki z ziemniaków młodych z młodą kapustką. Takie placuszki z ziemniaków możemy polać sosem oraz mięsem.

Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą

I

Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą
Przygotowanie ziemniaków, obieramy, myjemy, gotujemy i mielimy.

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy.

2. Ziemniaki po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę albo mielimy.

II

Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą
doprawianie masy ziemniaczanej

3. Wbijamy jajka, wlewamy oliwę, wsypujemy sól oraz pieprz i dodajemy obraną, drobno pokrojoną usmażoną cebulę.

III

Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą
Przygotowanie warzyw

4. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.

5. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z kapustą.

6. Wsypujemy Vegetę, cukier, wlewamy ocet i gotujemy 20 minut.

IV

Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą

7. Po tym czasie odciskamy z kapusty wodę i przekładamy do ziemniaków. Dokładnie wyrabiamy i robimy dłonią placki.

8. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C,

V

Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą

9. Gotowe.

10. Smacznego