Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Udka z miodem po chińsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Łatwy i szybki kurczak, zaskakuje pysznym smakiem i delikatnym rozpływającym się w ustach mięskiem

Udka z miodem po chińsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka z miodem po chińsku

 

  • 3 udka z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki keczupu pikantnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki miodu

 

Sposób przygotowania:

Udka z miodem po chińsku
Do miseczki wlać keczup, olej i sos sojowy, dodać płynny miód (mój zaczął się już krystalizować więc go lekko podgrzałam), wymieszać dokładnie.Kurczaka oczyścić, usunąć zbędny tłuszczyk lub skórę, umyć, osuszyć i ułożyć w worku, w którym będzie się piekł. Polać przygotowaną marynatą, wymieszać dokładnie, zawiązać worek i wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Dobrze w tym czasie przewrócić worek aby udka się równo zamarynowały. Następnego dnia wstawić kurczaka do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 80-90 minut. podawać z ziemniakami i surówką
Udka z miodem po chińsku
Do miseczki wlać keczup, olej i sos sojowy, dodać płynny miód i wymieszać dokładnie.
Udka z miodem po chińsku
Kurczaka oczyścić, usunąć zbędny tłuszczyk lub skórę, umyć, osuszyć i ułożyć w worku, w którym będzie się piekł.
Udka z miodem po chińsku
Polać przygotowaną marynatą, wymieszać dokładnie, zawiązać worek i wstawić do lodówki na kilka godzin