misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Udka z nutą meksykańską

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bardzo proste i smaczne danie na obiad...

Udka z nutą meksykańską

Składniki:

Udka z nutą meksykańską

 

  • 6 udek z kurczaka

 

  • MARYNATA
  • ½ słoika sosu meksykańskiego Łowicz
  • 1 ½ płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ajvar ostry (pasta paprykowa)
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka roztartego majeranku
  • 1 szklanka wina wytrawnego czerwonego

 

  • PONADTO
  • 1 duża cebula

 

Sposób przygotowania:

Udka z nutą meksykańską
Z powyższych składników przygotować marynatę i włożyć w nie udka tak aby były pokryte marynatą, zostawiamy je na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, na dno dajemy plastry cebuli. Całość pieczemy w piekarniku ok. 60-70 minut w temperaturze 190-200 stopni. Podajemy do obiadu np. z kluskami i sosem oraz sałatką.SMACZNEGO!