eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1357]

Udka z piekarnika Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne udka pieczone w piekarniku.

Udka z piekarnika Eli

Składniki:

Udka z piekarnika Eli

 

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 łyżka czubata papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżki przyprawy do drobiu
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka kucharka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 kostka mięsna
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Udka z piekarnika Eli
Paprykę,przyprawę do drobiu,czosnek,kucharka wymieszać i natrzeć tą mieszanką udka z obu stron.Udka ułożyć dw naczyniu żaroodpornym,polać olejem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec oloło 80 minut.Kostkę mięsną rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i polewać udka (gdy braknie bulionu-polewać wytworzonym sosem) co jakiś czas,żeby były soczyste.Udka wyjąć na półmisek.Sos zlać do rondla.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i chwilę pogotować.Smacznego!

Ja podałam udka z malutkimi kluskami śląskimi (przepys w mojej galerii),konfiturą z borówek (przepis w mojej galerii) i surówką z młodej kapusty 2 (przepis w mojej galerii)