evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Udka z Rękawa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne czosnkowe i jednocześnie ostre mięso,które rozpływa się w ustach :)

Udka z Rękawa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Udka z Rękawa

 

  • 4 udka (takie bez pałek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sos sojowy ciemny
  • 4 łyżki sos chili czosnkowy Tao-Tao
  • 2 łyżeczki papryka chili w proszku
  • 2 łyżki przyprawa do kurczaka (złocista)
  • 1 łyzka ocet balsamiczny-czerwony
  • 1 płaska łyzeczka soli
  • Rękaw do pieczenia
  • pieprz (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Udka z Rękawa
Z powyższych składników prucz udek robimy marynatę w misce.Wszystko mieszamy.
Umyte i osuszone udka wkładamy do marynaty dodajemy obrany i posiekany w kostkę czosnek.
Mieso porządnie nacieramy nasza marynatą i wkładamy do lodówki na około 1h.Po tym czasie udka przekładamy do rękawa wraz z resztką marynaty.Zawiązujemy,przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy około jednej godziny.Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw i zapiekamy jeszcze na złoty kolor około 10 minut z termoobiegiem i gotowe.
Udka z Rękawa
Tutaj na tym zdjęciu widzimy poszczególne etapy przygotowania udek :)