zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2335]

Udka z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Udka z przyprawą węgierską i ryżem tri coloro.....

Udka z ryżem

Składniki:

Udka z ryżem

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka po węgiersku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 kostka czosnkowa
  • 4 saszetki ryżu tri coloro
  • 4 litry wody
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Udka z ryżem
Udka umyć, osuszyć i natrzeć wszystkimi przyprawami oprócz kostki czosnkowej.
Odstawić na około godzinę.
Po tym czasie udka ułożyć na blaszce, po wierzchu skruszyć kostkę czosnkową.
Blachę z udami wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 50-55 minut.
W czasie jak pieką się uda ugotować ryż. W garnku zagotować wodę z solą. Włożyć saszetki i gotować na małym ogniu 10 minut.
Następnie odlać wodę, rozciąć saszetki, wrzucić ryż do garnka, przykryć pokrywką i odstawić do uparowania najlepiej pod kołdrę na 20 minut.
Gdy uda się upieką a ryż uparuje i będzie bardzo sypki nałożyć na talerze i podawać z dowolną surówką.