monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Udko faszerowane grzybami i jabłkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne połączenie grzybów i jabłek. Mięso ma elegancki wygląd więc można podać je na uroczysty obiad, serdecznie polecam:)

Udko faszerowane grzybami i jabłkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udko faszerowane grzybami i jabłkiem

 

  • Składniki na 1 porcję:
  • 1 udko z kurczaka
  • 60 g kozaków czerwonych
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól,pieprz
  • Majeranek
  • 1 łyżka oleju
  • ½ jabłka

 

Sposób przygotowania:

Udko faszerowane grzybami i jabłkiem
Grzyby oczyści i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek drobniutko posiekać. Na patelnię wlać olej i na zimny dać czosnek. Gdy olej się zagrzeje wrzucić grzyby i smażyć aż zmniejszą swoją objętość. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić. Z udka wytrybować część kości ( z górnej części udka). Ostrożnie oddzielić skórkę ( ale nie zdejmować do końca) i mięso delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć sola, pieprzem oraz majerankiem. W zagłębienie po kości włożyć farsz grzybowy. Z jabłka wykroić gniazda nasienne i nałożyć na farsz. Spiąć mięso wykałaczkami i delikatnie naciągnąć skórę. Odłożyć do lodówki na 30 minut a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st i piec około 45-55 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki, smacznego!
Udko faszerowane grzybami i jabłkiem
wytrybowane udko lekko rozbić i przyprawić do smaku
Udko faszerowane grzybami i jabłkiem
obficie nałożyć farsz z czerwonych kozaków
Udko faszerowane grzybami i jabłkiem
dodać jabłko i spiąć wykałaczkami i owinąć skórą