Sposób przygotowania:
Udko faszerowane grzybami i jabłkiem
Grzyby oczyści i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek drobniutko posiekać. Na patelnię wlać olej i na zimny dać czosnek. Gdy olej się zagrzeje wrzucić grzyby i smażyć aż zmniejszą swoją objętość. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić. Z udka wytrybować część kości ( z górnej części udka). Ostrożnie oddzielić skórkę ( ale nie zdejmować do końca) i mięso delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć sola, pieprzem oraz majerankiem. W zagłębienie po kości włożyć farsz grzybowy. Z jabłka wykroić gniazda nasienne i nałożyć na farsz. Spiąć mięso wykałaczkami i delikatnie naciągnąć skórę. Odłożyć do lodówki na 30 minut a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st i piec około 45-55 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki, smacznego!
zbysiowa
barbara11561
wygląda bardzo smakowicie:)
monikaT83
misia5