magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Udko królika w winie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pomysł na królika... wymaga jednak zdobycia soku z czarnego bzu http://www.sklepdietetyczny.pl/product_info.php?products_id=2396

Udko królika w winie

Składniki:

Udko królika w winie

 

  • 800g udźców z królika[każdy po 200g]
  • 400g śliwek
  • sól
  • pieprz
  • 30g korzenia imbiru
  • czosnek
  • 4szt papryki pepperoni czerw.
  • 4łyżki oleju
  • 2łyżki cukru
  • 125ml wina śliwkowego
  • szczypta anyżu
  • 50g siekanych orzeszków pinii
  • 2liście laurowe
  • 250ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pietruszka do posypania
  • 125ml soku z czarnego bzu

 

Sposób przygotowania:

Udko królika w winie
Udka z królika posypać solą oraz pieprzem. Śliwki umyć, pokroić na połówki i usunąć z nich pestki. Imbir obrać i pokroić w wąskie plasterki. Czosnek obrać i przekroić na pół. Paprykę pepperoni przekroić na pół, usunąć z niej pestki i grubo pokroić. Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, wyjąć z garnka i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wsypać cukier oraz śliwki i podlać winem ze śliwek. Natkę umyć i posiekać.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do garnka wrzucić imbir, czosnek, paprykę pepperoni, anyżek, orzeszki piniowe oraz listek laurowy i podlać całość bulionem oraz sokiem z czarnego bzu. Włożyć mięso, wstawić garnek do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 minut. Od czasu do czasu podlewać królika bulionem. Odrobinę mąki ziemniaczanej rozrobić w zimnej wodzie i zagęścić sos. Na koniec przyprawić go solą oraz pieprzem. Nałożyć mięso na talerze i polać sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.