Sposób przygotowania:
Udko królika w winie
Udka z królika posypać solą oraz pieprzem. Śliwki umyć, pokroić na połówki i usunąć z nich pestki. Imbir obrać i pokroić w wąskie plasterki. Czosnek obrać i przekroić na pół. Paprykę pepperoni przekroić na pół, usunąć z niej pestki i grubo pokroić. Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, wyjąć z garnka i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wsypać cukier oraz śliwki i podlać winem ze śliwek. Natkę umyć i posiekać.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do garnka wrzucić imbir, czosnek, paprykę pepperoni, anyżek, orzeszki piniowe oraz listek laurowy i podlać całość bulionem oraz sokiem z czarnego bzu. Włożyć mięso, wstawić garnek do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 minut. Od czasu do czasu podlewać królika bulionem. Odrobinę mąki ziemniaczanej rozrobić w zimnej wodzie i zagęścić sos. Na koniec przyprawić go solą oraz pieprzem. Nałożyć mięso na talerze i polać sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Sarenka