jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Udko z kurczaka gotowane i opiekane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeżeli komuś nie smakuje gotowane udko z rosołu, to można je przyrządzić posypując ziołami i przyprawą i opiec na patelni lub w piekarniku.

Udko z kurczaka gotowane i opiekane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udko z kurczaka gotowane i opiekane

 

  • Udka z kurczaka 2szt większe
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka
  • oliwa do polania
  • olej rzepakowy do smażenia 100 ml
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Udko z kurczaka gotowane i opiekane
Udko wcześniej myjemy, wlewamy wodę do garnka i dodajemy inne mięso. 

Gotujemy rosół z jarzynami, przyprawiamy. 

Wyjmujemy gotowane udka z wywaru, osuszamy i posypujemy przyprawą do kurczaka, papryką ostrą lub słodką, zależy co kto preferuje, ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą. 

Odstawiamy na chwilę aby przyprawy wsiąkły do mięsa.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i opiekamy na złoty kolor,odwracamy i z drugiej strony też opiekamy. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami do drugiego dania.
Udko z kurczaka gotowane i opiekane
Umyć dokładnie mięso i ugotować z jarzynami i przywarami
Udko z kurczaka gotowane i opiekane
Po wyjęciu z rosołu udko posypać przeprawami
Udko z kurczaka gotowane i opiekane
Smażyć na oleju rzepakowym na rozgrzanej patelni lub na blaszce w piekarniku
Udko z kurczaka gotowane i opiekane
Opiekać na patelni jeżeli przyrządzamy na patelni z obu stron