zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Udźce z aromatyczną skorupką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo aromatyczny i pyszny kurczak z suszonymi pomidorami.

Udźce z aromatyczną skorupką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udźce z aromatyczną skorupką

 

  • 8 udźców z kurczaka
  • sól do smaku
  • 1 łyżka płatków suszonych papryki
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka czerwonej ostrej czubrycy

Sposób przygotowania:

Udźce z aromatyczną skorupką
Udźce dokładnie umyć, posolić i chwilę masować. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną i ułożyć na jego dnie posolone udźce. Wierzch udźców obsypać przyprawami i tak przygotowane odstawić na dwie godziny. Po tym czasie naczynie zakryć pokrywką i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze kolejne 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby ze skóry zrobiła się skorupka. Gorące udźce podawać z dowolnymi dodatkami. takie udźce świetnie smakują także jako przekąska na zimno.
Udźce z aromatyczną skorupką
umyte udźce włożyć do naczynia żaroodpornego i posypać przyprawami
Udźce z aromatyczną skorupką
po oczekiwaniu upiec udźce i podawać na gorąco lub zimno