jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Udziec indyczy faszerowany papryką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Udziec indyczy z paprykowym farszem i chrupiącą skórką.

Udziec indyczy faszerowany papryką. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udziec indyczy faszerowany papryką.

 

  • 2 średnie udźce indycze ze skórą
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta chili
  • masło sklarowane do smażenia
  • sól i biały pieprz do smaku
  • pomidorki koktajlowe i natka pietruszki do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Udziec indyczy faszerowany papryką.
Z udźców wycinamy kości (wykorzystaj je do rosołu). Ścinamy nierówności z każdego płata mięsa. Skrawki siekamy drobno razem z cebulą, dodajemy paprykę i chili -mieszamy. Każdy płat mięsa układamy skórą na dół,posypujemy solą i pieprzem, na środku układamy masę ze skrawków . Obieramy paprykę, kroimy ją w paski i układamy na płatach mięsa. Składamy mięso w roladę skórą na zewnątrz, związujemy lub spinamy szpilkami.Obsmażmy udźce na maśle ze wszystkich stron. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem do miękkości w temp. 180 st.C. Pod koniec zdejmujemy pokrywę, by mięso się zarumieniło. Podajemy udźce pokrojone w plastry udekorowane pomidorkami i listkami pietruszki.
Udziec indyczy faszerowany papryką.
Paprykę obieramy i kroimy w paski, układamy na płatach mięsa.
Udziec indyczy faszerowany papryką.
Płaty mięsa nadziewamy farszem paprykowym i związujemy dokładnie nicią bawełnianą.

Tagi:

papryka