Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Udziec indyka z papryką czerwoną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne, soczyste mięso nafaszerowane świeżą papryką i zamarynowane m.in. w kurkumie zaliczanej do superfood.

Udziec indyka z papryką czerwoną

Składniki:

Udziec indyka z papryką czerwoną

 

  • udziec indyka z kością
  • 1 papryka czerwona

MARYNATA:

Sposób przygotowania:

Udziec indyka z papryką czerwoną

ETAP 1:

Udziec indyka z papryką czerwoną
Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą.

Mięso z indyka umyć i wyciąć kość. Skóry nie ściągamy, a kość można wykorzystać do zupy. Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać, uzyskując jednolitą pastę.

ETAP 2:

Udziec indyka z papryką czerwoną
Mięso dokładnie natrzeć marynatą i odstawić w chłodne miejsce.

Przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie całe mięso, wszystkie zagłębienia i skórę. Zamarynowanego udźca wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

ETAP 3:

Udziec indyka z papryką czerwoną
Paseczki papryki wciskać w każde możliwe miejsce.

Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Zamarynowane mięso rozłożyć i układać paprykę, najlepiej wciskając w każde zagłębienie.

ETAP 4:

Udziec indyka z papryką czerwoną
Udziec po zwinięciu w roladę obwiązać nicią.

Zwinąć ciasno jak roladę i obwiązać dokładnie sznurkiem bawełnianym. Jeżeli została marynata to należy ją rozsmarować po wierzchu. Włożyć do rękawa do pieczenia, przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 1,5 godziny.
Upieczone mięso odstawić na 10 min, aby odpoczęło, wtedy można pokroić na grube plastry.
Smacznego