Sposób przygotowania:
Udziec indyka z papryką czerwonąETAP 1:
Mięso z indyka umyć i wyciąć kość. Skóry nie ściągamy, a kość można wykorzystać do zupy. Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać, uzyskując jednolitą pastę.
ETAP 2:
Przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie całe mięso, wszystkie zagłębienia i skórę. Zamarynowanego udźca wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
ETAP 3:
Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Zamarynowane mięso rozłożyć i układać paprykę, najlepiej wciskając w każde zagłębienie.
ETAP 4:
Zwinąć ciasno jak roladę i obwiązać dokładnie sznurkiem bawełnianym. Jeżeli została marynata to należy ją rozsmarować po wierzchu. Włożyć do rękawa do pieczenia, przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 1,5 godziny.
Upieczone mięso odstawić na 10 min, aby odpoczęło, wtedy można pokroić na grube plastry.
Smacznego