Pierś z indyka

Pierś z indyka

Pierś z indyka to delikatne i soczyste mięso. Jest bardzo chude, więc dobrze sprawdza się jako uzupełnienie odchudzającej diety. Filet z indyka jest idealny dla dzieci i osób dbających o linię. Mięso pasuje zarówno do dania głównego, jak też jako dodatek do chleba. Filet indyczy dobrze łączy się również z warzywami i owocami, jak żurawina. Wybornym daniem są sznycle z indyka duszone z pieczarkami lub sznycle z indyka pieczone w folii z pomidorami. Dodatkowo, pierś z indyka ma wysoką zawartość białka, cynku i witamin z grupy B, które usprawniają działanie układu nerwowego.

Indyk pieczony w całości

Indyk pieczony w całości

Indyka w całości piecze się w brytfannie lub głębokiej blasze. Przed pieczeniem mięso marynuje się w słonej zalewie, najlepiej przez całą noc. Po osuszeniu, indyka nadziewa się farszem, który można zrobić na słodko, np. z jabłek, lub na słono – z pieczarek, podrobów, kaszy albo szpinaku. Faszerowanego indyka zaszywa się bawełnianą nitką, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Indyka można piec z dodatkiem warzyw, np. marchewki, buraków, selera, cebuli albo czosnku. Pieczony indyk dobrze smakuje podany z ziemniakami, kaszą, ryżem i surówkami, np. z kiszonej kapusty.

Indyk pieczony w rękawie

Indyk pieczony w rękawie

Indyka można upiec w rękawie w całości lub kawałkach. Mięso przed pieczeniem marynuje się przez całą noc w słonej zalewie. Marynatę można zrobić z sosu sojowego lub wody z solą doprawionej liśćmi laurowymi, pieprzem i czosnkiem. Po wyjęciu z zalewy, mięso przekłada się do rękawa, dokładnie zawiązując jego końce. Indyka najlepiej piec na głębokiej blasze, do momentu aż mięso będzie miękkie. Pieczonego indyka można podawać z ziemniakami lub kaszą, sosem pieczeniowym i surówką, np. z kapusty pekińskiej.

Indyk z żurawiną

Indyk z żurawiną

Indyk z żurawiną to pomysł na zarówno codzienny, jak i świąteczny obiad. Mięso z indyka można podawać z sosem żurawinowym lub ze świeżą żurawiną. Zarówno smażony, jak i pieczony indy smakuje wyśmienicie. Rolada z indyka z żurawiną i morelami zawijana w szynce zadowoli nawet wykwintne podniebienia. Indyka z żurawiną można podać z jabłkami, sosem pomarańczowym i kaszą kuskus.

Golonka z indyka

Golonka z indyka

Golonka z indyka potrzebuje mniej czasu na przyrządzenie nić wieprzowa. Jest ona również mniej kaloryczna. Możemy przygotować ją na różne sposoby. Golonka z indyka pieczona, duszona, gotowana, czy przyrządzana w piwie to pyszne i pożywne danie. Podana w towarzystwie puree ziemniaczanego i kiszonej kapusty smakuje wyśmienicie.

Indyk ze szpinakiem

Indyk ze szpinakiem

Indyka ze szpinakiem można przyrządzić na wiele sposobów, np. upiec z dodatkami. Rolada ze szpinakiem i mozzarellą to jedna z możliwości podania mięsa. Do indyka zawijanego ze szpinakiem i fetą można dodać boczku. Wyśmienicie smakuje także rolada z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Wielbicielom makaronu zasmakuje pasta w sosie śmietanowo-szpinakowym z piersią z indyka.

Indyk pieczony

Indyk pieczony

Indyk pieczony to bardzo elegancka i reprezentacyjna potrawa. Podajemy go na stół w czasie świąt, uroczystości rodzinnych lub ważnych imprez. Możemy przyrządzić indyka pieczonego w całości, nadziewanego lub w formie pieczeni. Odpowiednia marynata do tego mięsa podkreśli jego smak i nada wspaniałą złocistą, chrupiącą skórkę, podczas gdy środek pozostanie soczysty i delikatny.

Indyk z warzywami

Indyk z warzywami

Indyk z warzywami doskonale smakuje z dodatkiem ryżu lub pieczonych ziemniaków. Warzywa można usmażyć razem z mięsem na patelni lub w woku lub upiec wszystko w piekarniku. Najszybszą wersją tego dania jest usmażenie pokrojonej w paski piersi indyczej z papryką, cebulą i czosnkiem. Indyk z warzywami po chińsku to podobna potrawa, do której dodaje się jeszcze sos sojowy, grzyby mun, fasolkę szparagową i kiełki soi. Mięso z indyka można dusić w warzywach lub piec z warzywami w rękawie.

Znaleźliśmy 53 przepisów w kategorii Udziec z indyka

Udziec z indyka

Udziec z indyka

LIDZIA LIDZIA

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: