ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Udziec kozi z rękawa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso kozie jest bardzo delikatne, kruche, lekko odchodzi od kości bez użycia noża, smakuje lepiej od wieprzowiny, przypomina mi trochę cielęcinę.

Udziec kozi z rękawa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udziec kozi z rękawa

 

  • udziec kozi 2,3 kg,
  • przyprawa do gyrosa 1 opakowanie,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • sól ziołowa 1 łyżeczka,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • cebula 2 sztuki
  • śmietana 12% 100 ml,
  • mąka pszenna 2 łyżki,
  • woda 2 szklanki,
  • przyprawa w płynie 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Udziec kozi z rękawa
Udziec kozi opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do miski.

Przyprawy, olej, sól ziołową, pieprz ziołowy umieścić w misce, dokładnie wymieszać i natrzeć udziec z każdej strony, schować do lodówki najlepiej na całą noc.

Udziec włożyć do rękawa, dodać połówki cebul, włożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 220 C, grzanie góra/dół, piec 30 minut.

Zmniejszyć temperaturę na 190 C i piec dalej oko.o 60 minut, pod koniec rozciąć rękaw i w 150 C termoobieg piec z 10 minut.

Powstały wywar przelać do garnuszka, śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać i mieszać do zagęszczenia sosu., do smaku przyprawić przyprawą w płynie. 
Udziec kozi z rękawa
Pieczone w rękawi nie traci soczystości i kruchości.
Udziec kozi z rękawa
Przyprawy do marynaty dajemy jakie lubimy.
Udziec kozi z rękawa
Powstały wywar jest smacznym sosem do obiadu.

Tagi:

kozina mięso