Sposób przygotowania:
Udziec kurczaka z papryką z szynkowaru1.
Mięso opłukać, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i ewentualnych resztek kości lub chrząstek, pokroić na mniejsze kawałki.
2.
Do mięsa dodać pozostałe składniki, wymieszać i dokładnie wyrobić dłonią, aż masa stanie się kleista.
3.
Masę mięsną przełożyć do wyłożonego woreczkiem szynkowaru, ubijając, żeby nie pozostały puste przestrzenie. Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na przynajmniej 24 godziny.
4.
Po tym czasie wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, nalać zimnej wody na 2 cm poniżej pokrywki szynkowaru, postawić na palniku i od chwili osiągnięcia temperatury 85 stopni parzyć przez 1,5 godziny.
5.
Szynkowar bez otwierania wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Jeśli woreczek nie daje się wyjąć, włożyć szynkowar na chwilkę do ciepłej wody.
Polpal
gosia56
edytaha