Sposób przygotowania:
Jabłkowo miętowy udziec jagnięcy
Udziec jagnięcy natrzeć solidnie solą, pieprzem, suszonym rozmarynem oraz sosem miętowym do mięs. Ułożyć w brytfance do pieczenia. Pod spód ułożyć cztery ząbki czosnku.
Jabłka umyć, pokroić w połówki lub ćwiartki ( zależy jak są duże) ułożyć dookoła udźca jagnięcego, na górze poukładać pozostałe ząbki czosnku .
Tak przygotowane mięso przykryć pokrywą i wstawić do piecyka. Piec w 160 C przez około 2 - 2 i 1/2 godziny. Podczas pieczenia dolać około 1 szklanki wody.
Po koniec pieczenia, gdy mięso będzie już miękkie, zwiększyć temperaturę do 200 C i piec przez około 50 minut by się pięknie zarumienilo.
Jabłka umyć, pokroić w połówki lub ćwiartki ( zależy jak są duże) ułożyć dookoła udźca jagnięcego, na górze poukładać pozostałe ząbki czosnku .
Tak przygotowane mięso przykryć pokrywą i wstawić do piecyka. Piec w 160 C przez około 2 - 2 i 1/2 godziny. Podczas pieczenia dolać około 1 szklanki wody.
Po koniec pieczenia, gdy mięso będzie już miękkie, zwiększyć temperaturę do 200 C i piec przez około 50 minut by się pięknie zarumienilo.