SUPERPRZEPIS

Jabłkowo miętowy udziec jagnięcy

  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jabłkowo miętowy udziec jagnięcy Więcej zdjęć (5)

Pyszne mięso z jagnięciny, pieczone z jabłkami i sosem miętowym. Mięta oraz jabłka to świetny duet, który sprawdził się również z pieczoną jagnięciną.

Składniki:

Jabłkowo miętowy udziec jagnięcy

 

  • 1 udziec jagnięcy ( około 2 kg)
  • 5-6 winnych jabłek
  • 8 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki sosu miętowego do mięs
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Jabłkowo miętowy udziec jagnięcy
Udziec jagnięcy natrzeć solidnie solą, pieprzem, suszonym rozmarynem oraz sosem miętowym do mięs. Ułożyć w brytfance do pieczenia. Pod spód ułożyć cztery ząbki czosnku.

Jabłka umyć, pokroić w połówki lub ćwiartki ( zależy jak są duże) ułożyć dookoła udźca jagnięcego, na górze poukładać pozostałe ząbki czosnku .

Tak przygotowane mięso przykryć pokrywą i wstawić do piecyka. Piec w 160 C przez około 2 - 2 i 1/2 godziny. Podczas pieczenia dolać około 1 szklanki wody.

Po koniec pieczenia, gdy mięso będzie już miękkie, zwiększyć temperaturę do 200 C i piec przez około 50 minut by się pięknie zarumienilo.
Jabłkowo miętowy udziec jagnięcy
Udziec natrzeć solidnie sola, pieprzem, sosem
Jabłkowo miętowy udziec jagnięcy
Dookola poukladac cząstki winnych jabłek
Jabłkowo miętowy udziec jagnięcy
Pod spod i na gore nalozyc ząbki czosnku
Jabłkowo miętowy udziec jagnięcy
Piec w piekarniku przez około 2 i pol godziny