pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Udziec pieprzny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pomysł na wykorzystanie udźca indyka

Udziec pieprzny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udziec pieprzny

 

  • pieprzu kolorowego ziarnistego, 3 ząbki czosnku, sól do smaku, 2 łyżki oliwy, 3 marchewki, 2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Udziec pieprzny
Pasek udźca rozkładamy, ewentualnie nacinamy tak, aby taki pasek powstał. Następnie wewnętrzną cześć smarujemy oliwą wymieszaną z solą i posypujemy lekko potłuczonym w moździerzu pieprzem. Układamy plasterki czosnku, słupki marchwi i udziec zwijamy w rulonik. W razie potrzeby obwiązujemy nitką. Zewnętrzną cześć smarujemy solą i papryką i odkładamy do lodówki na kilkadziesiąt minut. Potem mięso wkładamy do rękawa i do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 45 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy ok. 1-1,5h. Na ostatnie 45 minut udziec wyciągamy z rękawa i polewamy od czasu do czasu powstałym sosem. Pod koniec pieczenia można dorzucić lekko gotowane ziemniaczki, aby wspólnie podpiekły się z mięsem.
Udziec pieprzny
Etap 1
Udziec pieprzny
Etap 2
Udziec pieprzny
Etap 3

Tagi:

mięso indyk