Sposób przygotowania:
Udziec pieprzny
Pasek udźca rozkładamy, ewentualnie nacinamy tak, aby taki pasek powstał. Następnie wewnętrzną cześć smarujemy oliwą wymieszaną z solą i posypujemy lekko potłuczonym w moździerzu pieprzem. Układamy plasterki czosnku, słupki marchwi i udziec zwijamy w rulonik. W razie potrzeby obwiązujemy nitką. Zewnętrzną cześć smarujemy solą i papryką i odkładamy do lodówki na kilkadziesiąt minut. Potem mięso wkładamy do rękawa i do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 45 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy ok. 1-1,5h. Na ostatnie 45 minut udziec wyciągamy z rękawa i polewamy od czasu do czasu powstałym sosem. Pod koniec pieczenia można dorzucić lekko gotowane ziemniaczki, aby wspólnie podpiekły się z mięsem.
Netka
evita0007
robertjankopp