kugelchen

kugelchen

Kucharz
[Przepisów: 10]

UFO - Chleb z nadzieniem mięsno-gryczanym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Doskonały chlebek, idealny także jako dodatek do świątecznych potraw. O nieziemskim zapachu i smaku. Doskonały do sosu grzybowego lub czosnkowego.

UFO - Chleb z nadzieniem mięsno-gryczanym

Składniki:

UFO - Chleb z nadzieniem mięsno-gryczanym

 

  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki czynnego zakwasu żytniego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej 750
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • sezam do posypania
  • Nadzienie:
  • 200 g mielonego mięsa
  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 cebula
  • 50 g suszonych grzybów

Sposób przygotowania:

UFO - Chleb z nadzieniem mięsno-gryczanym
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po godzinie przekuwamy ciasto w celu odgazowania i zostawiamy jeszcze na 30 minut. W garnku gotujemy do miękkości wcześniej namoczone grzyby. W międzyczasie na patelni podsmażamy mięso dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i dalej smażymy. Kaszę gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy ją do mięsa wraz z grzybami. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy w formie koła o średnicy około 30 cm. Na środku układamy kulę z farszu i otaczamy wianuszkiem z farszu. Tak przygotowany chlebek przykrywamy drugą częścią ciasta. Uszczelniamy i nacinamy brzegi co 4 cm. nacięte kawałki delikatnie przekręcamy. Chlebek pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut. Podajemy z sosem np. grzybowym.