Sposób przygotowania:
UFO - Chleb z nadzieniem mięsno-gryczanym
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po godzinie przekuwamy ciasto w celu odgazowania i zostawiamy jeszcze na 30 minut. W garnku gotujemy do miękkości wcześniej namoczone grzyby. W międzyczasie na patelni podsmażamy mięso dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i dalej smażymy. Kaszę gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy ją do mięsa wraz z grzybami. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy w formie koła o średnicy około 30 cm. Na środku układamy kulę z farszu i otaczamy wianuszkiem z farszu. Tak przygotowany chlebek przykrywamy drugą częścią ciasta. Uszczelniamy i nacinamy brzegi co 4 cm. nacięte kawałki delikatnie przekręcamy. Chlebek pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut. Podajemy z sosem np. grzybowym.
marietta
OktawiaG