SUPERPRZEPIS

Chleb z rodzynkami i orzechami

  • 6
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Chleb z rodzynkami i orzechami Więcej zdjęć (5)

Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi według Hamelmana z książki "Chleb " Chleb jest pyszny z samym masłem, ale można również jako dodatku użyć dżemu, miodu, fig.

Składniki:

Chleb z rodzynkami i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Chleb z rodzynkami i orzechami
Dzień wcześniej przygotować "bigę". W misce wymieszać wszystkie składniki, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Na drugi dzień do naczynia z miksera wsypać mąki, sól, drożdże wlać wodę, całą bigę i miksować około 3 minuty. Dodać pokrojone orzechy, rodzynki i ponownie zmiksować. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce. Cisto przełożyć na blat oprószony mąką, podzielić na dwie części, zwinąć z czterech stron do środka i pozostawić złączeniem na górze. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Formy wysypać mąką przełożyć ciasto i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrastania. Piec w 240 stopniach przez 20 minut później zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika, po 10 minutach wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce.
Chleb z rodzynkami i orzechami
dzień wcześniej przygotowac bigę i naczynie przykryć folią spożywczą
Chleb z rodzynkami i orzechami
ciasto właściwe po zmiksowaniu przykryć foilą i odłożyć w ciepłe miejsce
Chleb z rodzynkami i orzechami
ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na dwie części
Chleb z rodzynkami i orzechami
ciasto przełożyć do foremek obsypanych mąką