Sposób przygotowania:
Chleb z rodzynkami i orzechami
Dzień wcześniej przygotować "bigę". W misce wymieszać wszystkie składniki, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Na drugi dzień do naczynia z miksera wsypać mąki, sól, drożdże wlać wodę, całą bigę i miksować około 3 minuty. Dodać pokrojone orzechy, rodzynki i ponownie zmiksować. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce. Cisto przełożyć na blat oprószony mąką, podzielić na dwie części, zwinąć z czterech stron do środka i pozostawić złączeniem na górze. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Formy wysypać mąką przełożyć ciasto i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrastania. Piec w 240 stopniach przez 20 minut później zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika, po 10 minutach wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce.
marietta
zbysiowa
mysza75
misia5
alaaa
sylwiaczek202