kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ulubione ciasto marchewkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Przygotowuje je zawsze z 9-letnią córką, ale jest tak łatwe że mogłaby z powodzeniem przygotować je sama. Wystarczy wymieszać kilka składników i upiec.

Ulubione ciasto marchewkowe

Składniki:

Ulubione ciasto marchewkowe

podstawowe

  • (na formę 22cmx22cm)
  • 4 jajka M
  • szklanka cukru
  • szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 i ¾ szklanki maki krupczatki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżka octu
  • 4 łyżki kefiru/maślanki
  • 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki (około 2 dużych)
  • ½ szklanki łuskanego słonecznika

Sposób przygotowania:

Ulubione ciasto marchewkowe
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

W misie miksera umieszczamy cale jajka (białka i złotka) oraz cukier. Ubijamy na średnich obrotach, aż będą jednolite i bardzo puszyste (w zależności od miksera koło 8-10 minut). Bez przerywania miksowania dodajemy olej, a następnie porcjami suche składniki, ocet i kefir. Na końcu dodajemy słonecznik oraz startą marchewkę. Dokładnie mieszamy.

Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C do tzw „suchego patyczka).