Sposób przygotowania:
Ulubione ruskie wg Alex
Farsz: Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę (można rozgnieść tłuczkiem lub zmielić w maszynce). Cebule obrać (można mniej. Ja lubię dużo), posiekać, smażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Ostudzić. Rozkruszyć twaróg, zmieszać z ziemniakami i cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Ciasto: Do mąki wlać lekko posoloną wodę, zagnieść gładkie ciasto, (można wyrobić robotem, ew. w maszynie do chleba), odstawić na chwilę aby odpoczęło. Podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować, wykroić foremką kółka, kłaść po czubatej łyżeczce farszu, zlepiać. Gotować porcjami w lekko osolonej wodzie ok. 3 minut. Podawać z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Na drugi dzień można odsmażyć z boczkiem i cebulą.