Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ulubione ruskie wg Alex

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Uwielbiam ruskie z duuużą ilością złotej cebulki w środku

Ulubione ruskie wg Alex

Składniki:

Ulubione ruskie wg Alex

 

  • 0,7 kg ziemniaków
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 4-5 cebul
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 3 szklanki mąki pszennej (ja używam typ 650)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ulubione ruskie wg Alex
Farsz: Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę (można rozgnieść tłuczkiem lub zmielić w maszynce). Cebule obrać (można mniej. Ja lubię dużo), posiekać, smażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Ostudzić. Rozkruszyć twaróg, zmieszać z ziemniakami i cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Ciasto: Do mąki wlać lekko posoloną wodę, zagnieść gładkie ciasto, (można wyrobić robotem, ew. w maszynie do chleba), odstawić na chwilę aby odpoczęło. Podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować, wykroić foremką kółka, kłaść po czubatej łyżeczce farszu, zlepiać. Gotować porcjami w lekko osolonej wodzie ok. 3 minut. Podawać z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Na drugi dzień można odsmażyć z boczkiem i cebulą.