dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Ulubiony pęczaczek na masełku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna i zdrowa kasza jęczmienna gruba ugotowana z dodatkiem sporej ilości masła, z ziarnami, sola himalajska jest pyszną bazą do wielu posiłków.

Ulubiony pęczaczek na masełku

Składniki:

Ulubiony pęczaczek na masełku

 

Sposób przygotowania:

Ulubiony pęczaczek na masełku
Pęczak płuczemy, odcedzamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 2,5 szkl wrzątku, dodajemy masło, sól himalajską oraz pestki dyni, ziarno słonecznika i piniole, miszamy, przykrywamy przykrywka i gotujemy do miękkości. Studzimy.

Rukolę myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski. Pęczak mieszamy i doadjemy do rukoli. Pestki dyni prażymy na suchej patelni i dodajemy do pęczaku. Skrapiamy solkiem z cytryny i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.