iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1222]

Kasza pęczak ze skrzydełkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Potrawa sycąca i smaczna coś w rodzaju dania jednogarnkowego idealnego na takie ponure dni. Kasza pęczak jest bardzo zdrowa i smaczna moje dzieci wolą ją od tradycyjnej kaszy jęczmiennej.

Kasza pęczak ze skrzydełkami

Składniki:

Kasza pęczak ze skrzydełkami

 

  • 1 kg skrzydełek drobiowych
  • 30 dag kaszy jęczmiennej pęczak
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w kostce
  • 10 cm pora
  • 1 litr bulionu warzywnego doprawionego
  • przyprawa do drobiu
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Kasza pęczak ze skrzydełkami

ETAP 1:

Kasza pęczak ze skrzydełkami
Kasze pęczak przesmazyc jak ryz do risotta.

Skrzydełka natrzeć przyprawą do drobiu i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu ( tłuszczu ma być mało bo mięso wytopi swój tłuszcz ).

Na drugiej patelni podgrzać olej i wrzucić opłukaną kaszę chwilę ją przesmażyć i podlać bulionem, wymieszać i gotować na małym gazie do momentu, aż cały płyn się wchłonie, wtedy dolać kolejną porcję bulionu i tak do wyczerpania bulionu i zmięknięcia kaszy.

ETAP 2:

Kasza pęczak ze skrzydełkami
Na koniec dodać pokrojone warzywa i wymieszać.

Przy dolaniu ostatniej porcji bulionu do kaszy dodać pokrojoną w grubsza kostkę paprykę, por pokrojony w plasterki i pomidory, wymieszać

ETAP 3:

Kasza pęczak ze skrzydełkami
Skrzydełka ułożyć na wierzchu potrawy i dusić chwilkę.

na wierzchu ułożyć usmażone skrzydełka, przykryć i dusić wszystko jeszcze kilka minut do wchłonięcia się całego bulionu. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Jeśli mamy dobrze doprawiony bulion to nie musimy doprawiać już kaszy.