Sposób przygotowania:
Smażone drożdżowe paluchyWykonanie Yum Yums paluchy :
Jak widać na fotkach krok po kroku wykonanie jest całkiem łatwe. Odmierzamy 500 gram mąki i wsypujemy do misy. Dodajemy 2 paczuszki suszonych drożdży, mieszamy. Wsypujemy cukier i szczyptę soli i znowu mieszamy. Teraz dodajemy pokrojone masło w kostkę. Obsypujemy je mąką ( normalnie palcami to robimy). Wlewamy wodę i wbijamy jajo. Zarabiamy ciasto i zostawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia. Po niżej krok po kroku jest pokazane. Wałkujemy ciasto składając je jak kopertę tak parę razy, aż masło wejdzie w ciasto. Prostokąt kroimy w paseczki 1 cm ( paluchy 1 cm x 1 cm). Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy garnek z olejem lub głęboka patelnie ( w moim wykonaniu jest głęboka patelnia, po prostu więcej wchodzi i tak wole). Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Wyjmujemy na papier do pieczenia aby obciekły z tłuszczu.
Lukier:
Mielimy cukier truskawkowy i dodajemy do niego mleko. Mieszamy i smarujemy pędzelkiem silikonowym ostudzone paluchy .
Smacznego.
edytaha
lalunia
Edytaha zapraszam mam ich jeszcze trochę są przepyszne :)
edytaha
Asiu, bardzo chętnie, ale noga w gipsie nie pozwala mi się ruszyć z domu. Chyba, że prześlesz do mnie porcyjkę :)
lalunia
Bardzo chętnie ale już nie mam . Rano jeszcze były :P