Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Pączki z orzechami robione inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pączki inaczej, nakładane łyżką, bez nadzienia

Pączki z orzechami robione inaczej

Składniki:

Pączki z orzechami robione inaczej

 

 

Sposób przygotowania:

Pączki z orzechami robione inaczej
Z drożdży, 2 łyżeczek cukru i mleka zrobić rozczyn. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn, przysypać go warstwą mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Jajko wbić do l/2 szklanki ciepłej wody, dodać sól, skórkę z cytryny. Wymieszać, dodać do rozczynu. Wyrabiaćciasto, aż pojawią się pęcherzyki i zacznie odstawać od miski. Przykryć, ponownie odstawić jeszcze na około 40 minut. W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Łyżką moczoną w zimnej wodzie nabierać porcje ciasta. Wrzucać je na gorący tłuszcz, smażyć po 3 minuty z każdej strony. Po wyjęciu osaczyć, trzymać w cieple. Miód isok z cytryny podgrzać z pozostałym cukrem. Pączki posmarować gęstym syropem, posypać orzechami.