Sposób przygotowania:
Pączki z orzechami robione inaczej
Z drożdży, 2 łyżeczek cukru i mleka zrobić rozczyn. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn, przysypać go warstwą mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Jajko wbić do l/2 szklanki ciepłej wody, dodać sól, skórkę z cytryny. Wymieszać, dodać do rozczynu. Wyrabiaćciasto, aż pojawią się pęcherzyki i zacznie odstawać od miski. Przykryć, ponownie odstawić jeszcze na około 40 minut. W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Łyżką moczoną w zimnej wodzie nabierać porcje ciasta. Wrzucać je na gorący tłuszcz, smażyć po 3 minuty z każdej strony. Po wyjęciu osaczyć, trzymać w cieple. Miód isok z cytryny podgrzać z pozostałym cukrem. Pączki posmarować gęstym syropem, posypać orzechami.