gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Pączki z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Robiłam je na tłusty czwartek. Powiem szczerze, że smakowały inaczej niż wszystkie, ale były smaczne. Polecam.

Pączki z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Pączki z orzechami
Do niewielkiej ilości letniego mleka pokruszyć drożdże i łyżkę cukru. Dodać mąkę i mieszać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć ciasto szmatką i odstawić, aby wyrosło. Następnie dodać jajko i żółtka ubite z resztą cukru. Później resztę mąki, sól i resztę mleka. Wymieszać wszystko i wyrobić. Na koniec dodać letnią, roztopioną margarynę i spirytus. Wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na blat i rozwałkować. Na odrobinę ciasta wyłożyć łyżeczkę orzechów, przykryć odrobiną ciasta i wykroić szklanką. Wyłożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Pączki z orzechami
Na sam początek należy przygotować ciasto na pączki.
Pączki z orzechami
Następnie przygotować orzechy, zmiksować je i wykładać na ciasto.
Pączki z orzechami
Później przykryć odrobiną ciasta i wykroić szklanką.
Pączki z orzechami
Pączki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.