Sposób przygotowania:
Upity torcik
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, następnie dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i czekoladą oraz solą wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać na koniec dodać pianę ubita z białek i wymieszać. Tortownicę (25 cm średnicy) napełnić ciastem i piec około 30 min w temp do 180 st. Masa czekoladowa: Masło utrzeć z cukrem i czekolada na gładki krem, następnie bardzo ostrożnie dolewać w trakcie ucierania wino na koniec dodać sól. Masa wiśniowa: Na kompocie ugotować kisiel i do gorącego dodać wiśnie, wymieszać i przestudzić. Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na trzy krążki i dokładnie nasączyć je winem, następnie na dolnym krążku rozsmarować całą masę wiśniową przykryć drugim i lekko docisnąć teraz posmarować masą czekoladową zostawiając troszkę do dekoracji. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną czekoladą, dowolnie udekorować i schłodzić. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
marietta
julcia12437
edytaha
iziona
Dla tych co lubią wino to tak bo mój mąż stwierdził, że z rumem było by lepsze :)
edytaha
Ja w zasadzie pijam tylko wino, więc mogę ewentualnie porwać kawałeczek przeznaczony dla Twojego męża :)
iziona
Bardzo proszę bierz :) widzisz z moim mężem to jest tak jak sie poznaliśmy to nawet herbatniki były dla niego rarytasem bo jego mama wcale nie piekła i tylko na świeta kupowała. Teraz wiesz jak to u mnie wyglada więc Pan się rozkokoszył i zawsze znajdzie jakieś ale :) o którym i tak zapomina bo zajada, aż mu sie uszy trzęsą tylko wcześniej się nagada :)
edytaha
Skąd ja to znam? :D