SUPERPRZEPIS

Upity torcik

  • 7
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Upity torcik Więcej zdjęć (4)

Czekoladowy tort z bardzo intensywnym smakiem wina okazał się bardzo pysznym deserem.

Składniki:

Upity torcik

 

  • ciasto:
  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 5 dag czekolady w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 jaj
  • 1 szczypta soli
  • Masa czekoladowa:
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki czekolady w proszku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 szczypta soli
  • Masa wiśniowa:
  • 1.5 szklani wiśni z kompotu bez pestek
  • 1 szklanka kompotu wiśniowego
  • 1 kisiel wiśniowy
  • Dodatkowo:
  • wino do nasączenia
  • 10 dag czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Upity torcik
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, następnie dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i czekoladą oraz solą wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać na koniec dodać pianę ubita z białek i wymieszać. Tortownicę (25 cm średnicy) napełnić ciastem i piec około 30 min w temp do 180 st. Masa czekoladowa: Masło utrzeć z cukrem i czekolada na gładki krem, następnie bardzo ostrożnie dolewać w trakcie ucierania wino na koniec dodać sól. Masa wiśniowa: Na kompocie ugotować kisiel i do gorącego dodać wiśnie, wymieszać i przestudzić. Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na trzy krążki i dokładnie nasączyć je winem, następnie na dolnym krążku rozsmarować całą masę wiśniową przykryć drugim i lekko docisnąć teraz posmarować masą czekoladową zostawiając troszkę do dekoracji. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną czekoladą, dowolnie udekorować i schłodzić. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Upity torcik
Do ugotowanego kisielu dodać wiśnie bez pestek
Upity torcik
Z podanych składników utrzeć gładki krem
Upity torcik
Na dolnym krążku rozsmarować masę wiśniową