Sposób przygotowania:
Urodzinowa gwiazda
Mleczną czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
Masło utrzeć na pianę, stopniowo dodawać cukier, jajka i cukier waniliowy. Ucierać aż powstanie puszysta masa.
Mąkę wymieszać z cynamonem, budyniem i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy maślanej. Wlać mleko, ucierać jeszcze przez chwilę. Na koniec wsypać migdały i czekoladę, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą.
Tortownicę natłuścić, wysypać mąką. Wlać przygotowane ciasto, piec 40- 45 minut w temp 170-190stC. Ciepły placek wyłożyć na deskę kuchenną, wystudzić.
Ze sztywnego kartonu wyciąć dużą gwiazdę. Szablon ułożyć na zimnym cieście. Ostrym nożem wykroić kontury.
Cukier puder przesiać przez sitko i utrzeć z 4-5 łyżkami ciepłej wody. Polukrować ciasto.. gotową gwiazdę udekorować wg uznania.
Masło utrzeć na pianę, stopniowo dodawać cukier, jajka i cukier waniliowy. Ucierać aż powstanie puszysta masa.
Mąkę wymieszać z cynamonem, budyniem i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy maślanej. Wlać mleko, ucierać jeszcze przez chwilę. Na koniec wsypać migdały i czekoladę, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą.
Tortownicę natłuścić, wysypać mąką. Wlać przygotowane ciasto, piec 40- 45 minut w temp 170-190stC. Ciepły placek wyłożyć na deskę kuchenną, wystudzić.
Ze sztywnego kartonu wyciąć dużą gwiazdę. Szablon ułożyć na zimnym cieście. Ostrym nożem wykroić kontury.
Cukier puder przesiać przez sitko i utrzeć z 4-5 łyżkami ciepłej wody. Polukrować ciasto.. gotową gwiazdę udekorować wg uznania.
mamqa
misia13