femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Urodzinowy Tort

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przedstawiam Wam prosty przepis na tort, przy którym można celebrować wszystkie okazje - te mniej i te bardziej szczególne ;)

Urodzinowy Tort

Składniki:

Urodzinowy Tort

Biszkopt

  • 8 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżeczki octu
  • 3 łyżki oleju

KREM

  • 1,5 kostki margaryny ( tj. 375 g )
  • 1,5 kostki masła ( tj. 300 g )
  • 5 jaj
  • 2 żółtka
  • 11 łyżek cukru pudru

PONCZ

  • 250 ml wódki
  • odrobina wody
  • 1/4 cytryny
  • aromat waniliowy

DODATKOWO

  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Urodzinowy Tort
BISZKOPT Białka ubić na sztywno, następnie dosypać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dodać żółtka i ubijać przez około 20 minut. Następnie dodać olej, zmniejszyć obroty na najniższe i wsypać mąkę. Na samym końcu dodać ocet. Wylać na tortownicę wyłożoną pergaminem. Piec około 40 minut na złoty kolor.

PONCZ Przygotować poncz. 250 ml wódki połączyć z odrobiną wody, dodać sok z 1/4 cytryny i kilka kropel ulubionego aromatu ( ja użyłam waniliowego ).

KREM Margarynę rozetrzeć razem z masłem na puch. W rondelku zagotować wodę. Na parze ubijać jajka razem z cukrem. Następnie ubite jajka wlewać powoli do utartego tłuszczu. Całość ucierać na puszystą masę. Upieczony biszkopt przekroić na 3 blaty. Blat biszkoptu ułożyć na paterze, porządnie nasączyć ponczem. Wyłożyć 1/3 krem, przykryć biszkoptem i również go nasączyć, wyłożyć cienką warstwę krem i rozsmarować dżem porzeczkowy. Położyć ostatni blat biszkoptu, również go nasączyć.

Cały tort obłożyć cienko kremem i obsypywać gorzką czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Wierzch tortu wykończyć rozetkami z kremu.

Tagi:

tort ciasta