Sposób przygotowania:
Urodzinowy Tort
BISZKOPT Białka ubić na sztywno, następnie dosypać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dodać żółtka i ubijać przez około 20 minut. Następnie dodać olej, zmniejszyć obroty na najniższe i wsypać mąkę. Na samym końcu dodać ocet. Wylać na tortownicę wyłożoną pergaminem. Piec około 40 minut na złoty kolor.
PONCZ Przygotować poncz. 250 ml wódki połączyć z odrobiną wody, dodać sok z 1/4 cytryny i kilka kropel ulubionego aromatu ( ja użyłam waniliowego ).
KREM Margarynę rozetrzeć razem z masłem na puch. W rondelku zagotować wodę. Na parze ubijać jajka razem z cukrem. Następnie ubite jajka wlewać powoli do utartego tłuszczu. Całość ucierać na puszystą masę. Upieczony biszkopt przekroić na 3 blaty. Blat biszkoptu ułożyć na paterze, porządnie nasączyć ponczem. Wyłożyć 1/3 krem, przykryć biszkoptem i również go nasączyć, wyłożyć cienką warstwę krem i rozsmarować dżem porzeczkowy. Położyć ostatni blat biszkoptu, również go nasączyć.
Cały tort obłożyć cienko kremem i obsypywać gorzką czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Wierzch tortu wykończyć rozetkami z kremu.
PONCZ Przygotować poncz. 250 ml wódki połączyć z odrobiną wody, dodać sok z 1/4 cytryny i kilka kropel ulubionego aromatu ( ja użyłam waniliowego ).
KREM Margarynę rozetrzeć razem z masłem na puch. W rondelku zagotować wodę. Na parze ubijać jajka razem z cukrem. Następnie ubite jajka wlewać powoli do utartego tłuszczu. Całość ucierać na puszystą masę. Upieczony biszkopt przekroić na 3 blaty. Blat biszkoptu ułożyć na paterze, porządnie nasączyć ponczem. Wyłożyć 1/3 krem, przykryć biszkoptem i również go nasączyć, wyłożyć cienką warstwę krem i rozsmarować dżem porzeczkowy. Położyć ostatni blat biszkoptu, również go nasączyć.
Cały tort obłożyć cienko kremem i obsypywać gorzką czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Wierzch tortu wykończyć rozetkami z kremu.