Sposób przygotowania:
Tiramisu, czyli torcik urodzinowy ze słodkościami
Przygotowujemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier oraz żółtka. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 30 min w temp. 175'C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy na 3 płaty ciasta. Do szklanki wsypujemy kawę i cukier a następnie zalewany wodą - mieszamy. Tak przygotowanym ponczem nasączamy płaty biszkopta. Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier a na koniec rozpuszczoną czekoladę oraz śmietan fix'y. Gotowy krem schładzamy w lodówce ok 15 min. Składamy ciasto. Układamy płat ciasta biszkoptowego, nasączamy go kawą i nakładamy 1/3 kremu. Ponownie układamy biszkopt, nasączamy go kawą i nakładamy krem. Przykrywamy ostatnim płatem biszkopta i cały biszkopt smarujemy pozostałym kremem. Ciasteczkami obkładamy boki ciasta. Ciastek starczy na obłożenie tortu o średnicy 26cm. Na wierzch sypiemy cukierki M&M oraz Malti Keks - ja dałam ok pół opakowania. Tort można obwiązać wstążeczką, wtedy mamy pewność, że żadne ciasteczko nam nie odpadnie.
zbysiowa
kołczu